4 ízletes télbúcsúztató kávés sütemény recept

4 ízletes télbúcsúztató kávés sütemény

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
67

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezekben a hetekben már belátható közelségbe került a tavasz. A várakozás könnyebb, ha ínycsiklandó kávés sütiket majszolhatunk közben. 

A kávézás sokak számára a mindennapok része, ami nélkül nem kezdődhet el a reggel. Vannak olyanok is, akiknek igazi gasztronómiai élményt jelent egy-egy kávékülönlegesség elfogyasztása. Gondoljunk csak egy selymes kapucsínóra vagy egy latte macchiatóra, ami látványnak sem utolsó. 

A kávéból azonban kiváló sütemények is készíthetők, amelyekben jellegzetes, kesernyés ízét több-kevesebb (de inkább több) cukorral szelídítjük meg. Következzen most 5 egyszerűen elkészíthető kávés finomság, amely valószínűleg nem csak a megrögzött kávékedvelőknek jelent majd emlékezetes élményt. 

Kávés sajttorta

Az alap hozzávalói:

  • 25 dkg darált keksz
  • 20 dkg vaj
  • egy adag presszókávé

Hozzávalók a krémhez:

  • 40 dkg mascarpone 
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg nádcukor
  • ½ vaníliarúd
  • 1 dl feketekávé
  • 1 dkg zselatinpor
  • 10 dkg tortabevonó vagy étcsokoládé
  • 2 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítése:

Ha egész keksszel dolgozunk, aprítóban ledaráljuk, majd összedolgozzuk a megmelegített/megolvasztott vajjal és a kávéval. Ezután egy 25 cm-es tortaforma aljára terítjük (tehetünk alá sütőpapírt). Amíg a krém elkészül, betesszük a hűtőbe. 

A krém hozzávalóit az utolsó kettő kivételével habverővel jól összekeverjük. (A vaníliarudat helyettesíthetjük vaníliás vagy vanilincukorral, esetleg vaníliaaromával, a nádcukor helyett kristálycukrot is használhatunk. A kávét helyettesíthetjük kávéporral, de koffeinmentes kávét is tehetünk bele.) Ha a krém kész, a kekszalapra töltjük, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe. 

A tortabevonót (vagy magas kakakótartalmú étcsokoládét) a vajjal együtt gőz felett megolvasztjuk (használhatunk étolajat is). A folyós mázzal bevonjuk a torta tetejét (készíthetünk olyan bevonatot is, ami nem egybefüggő, hanem valamilyen mintát jelenít meg). Miután megdermedt, ízlés szerint díszíthetjük gyümölcsdarabokkal, pörkölt kávészemekkel, tejszínhabbal is.
Kávékrémes sütemény
Hozzávalók a piskótához:
  • 4 db tojás
  • 8 evőkanál barna cukor
  • 2 adag presszókávé
  • 2 evőkanál víz
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 15 dkg vaj

A habhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor

Valamint:

  • egy adag feketekávé
  • kb. fél deci minőségi rum 

Elkészítése:

A lisztet  összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A tojásfehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük (a barna cukrot helyettesíthetjük kristálycukorral is). Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kávét, majd a vizet. Tovább keverjük, majd fokozatosan beleszórjuk a sütőporral és kakaóval kevert lisztet. 

Ezután a masszát ketté vesszük és két egyforma lapot formázunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és megsütjük benne a lapokat.

A krémhez a tojássárgát a kétféle cukorral, a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Kihűtjük, majd krémesre habosítjuk.

A már kihűlt lapok közül az egyiket tálcára tesszük. Rákenjük a krémet és befedjük a másik lappal. A tetejét megkenjük a rumos kávéval egy ecset segítségével (rumaromával is helyettesíthetjük. A tésztát egyben is hagyhatjuk, ekkor egyetlen vastag rétegben a sütemény alját alkotja.)

A hab elkészítéséhez a tojásfehérjét a cukorral gőz felett keményre verjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. Egy villával díszítő mintákat is kialakíthatunk a hab felületén, illetve instant kávéval, kapucsínóporral, esetleg kakaóporral, őrölt kávészemekkel díszíthetjük. 

Kapucíner szelet

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 6 evőkanál liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó

A krémhez:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 5 dl tej
  • 2 csomag tejszínes pudingpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
  • 3 evőkanál erős feketekávé

 Máz:

  • 20 dkg tortabevonó
  • 1 púpos evőkanál vaj

Elkészítése:

A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. Az előbbit a porcukorral összekeverjük, amíg teljesen fel nem oldódik, majd a tészta többi hozzávalóját és a fehérjéből vert kemény habot is beletesszük, és alaposan  összedolgozzuk. (Vaj helyett használhatunk 1 dl étolajat is, bár vajjal sokkal finomabb. A vajat a máznál is helyettesíthetjük olajjal, a krémbe pedig tehetünk helyette margarint. Bevett megoldás, bár az íze nem olyan jó, mint ha vajjal készülne - ez leginkább a krémre igaz.) A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 180 fokon készre sütjük. 

A krémhez mikróban kicsit megpuhítjuk a vajat, majd elkeverjük benne a porcukrot. A pudingot a leírás szerint a tej felhasználásával elkészítjük. Miután kihült, összekeverjük a porcukros vajjal. Ezután elfelezzük a masszát. Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport, a másik feléhez pedig a kávét. (A kávé mennyiségét ízlés szerint növelhetjük, de csökkenthetjük is, illetve kiválthatjuk instant kávé- és/vagy kapucsínóporral is. Használhatunk koffeinmentes kávét vagy kávéport is.)

A süteményt készíthetjük úgy is, hogy egy réteg tészta, majd a kávés krém, újabb tésztaréteg, erre pedig a kakaós krém kerül. De lehet egyetlen vastagabb tésztaréteg alul, majd azon előbb a kávés, aztán a kakaós krém. 

A mázhoz a csokit és a vajat egy kis lábosban gőz felett megolvasztjuk. Ha megolvadt, bevonjuk vele a sütemény tetejét. Miután megdermedt, készen vagyunk. 

Kávés muffin mascarponéval
A muffin hozzávalói:
  • 1,5 dl presszókávé
  • 2 evőkanál kapucsínópor
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 dl teljes tej
  • 1 csipet só

A krém hozzávalói:

  • 30 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl habtejszín
  • Fél citrom frissen facsart leve

Elkészítése:

A vajat megmelegítjük vagy megolvasztjuk, és elkeverjük a tojással, a cukorral és a kávéval. A sót és a sütőport belekeverjük a lisztbe, beleöntjük a tejet és a vajas-tojásos keveréket, majd jól összedolgozzuk. 

A masszát muffinsütő formába adagoljuk, majd előmelegített sütőben kb. 175 fokon készre sütjük (nagyjából 20 perc kell hozzá). Miután a muffinok kihűltek, kivágjuk a tetejüket úgy, hogy az alsó részükben mélyedés keletkezzen. 

A krémhez először verjük habbá a tejszínt, majd keverjük össze a sajtot a cukorral és a citromlével. Végül óvatosan forgassuk össze a tejszínhabot a krémmel. Ezután a krémet töltsük bele a kivágott muffinokba, és helyezzük rájuk vagy melléjük a  korábban levágott tetejeiket. 

Reméljük, mindenki talál a felsorolt finomságok között olyat, ami a kedvére való. Jó étvágyat kívánunk!


4 ízletes télbúcsúztató kávés sütemény

4 ízletes télbúcsúztató kávés sütemény

Ezekben a hetekben már belátható közelségbe került a tavasz. A várakozás könnyebb, ha ínycsiklandó kávés sütiket majszolhatunk közben.  A kávézás sokak számára a mindennapok része, ami nélkül nem kezdődhet el a reggel. Vannak…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés