Angol karácsonyi gyümölcskenyér recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 85 perc
Megnézték: |
Ezt a hagyományosnál könnyebb gyümölcskenyeret, amit az angolok karácsonyi pudingnak neveznek, a sherrybe és narancslébe áztatott gyümölcs teszi ízletessé. Konyakos mártással tálalva igen finom.
- 1 db nagy sárgarépa lereszelve
- 2 db felvert tojás
- 25 dkg mazsola
- 8.5 dkg aszalt sárgabarack durvára vágva
- 5.5 dkg sütőporos liszt
- 8.5 dkg aszalt datolya kimagozva és durvára vágva
- 2 kiskanál süteményfűszer
- 12 dkg sötét muscovado cukor
- 7.5 dkg aszalt vörös áfonya
- 10 dkg zsemlemorzsa frissen reszelve
- 12 dkg olvasztott vaj
- 1 nagy narancs leve és reszelt héja
- 3 evőkanál sherry vagy konyak
- 3 dkg pirított mandulapehely
- 1 db alma meghámozva és kockára vágva
A konyakos mártáshoz:
- 9 dl félzsíros tej
- 3 evőkanál konyak
- 6 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 evőkanál finom szemcséjű kristálycukor vagy ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a narancs héját és levét, a sherryt vagy konyakot, majd félretesszük, hogy ázzon a gyümölcs.
Kizsírozunk egy 1,4 l-es pudingformát. Az aljára teszünk egy zsírpapírból kivágott kört.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk az almát, a répát, a mandulát és a beáztatott aszalt gyümölcsöket. Az egészet jól összedolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet és a fűszerkeveréket, majd beleszórjuk a zsemlemorzsát is.
Beletöltjük a pudingformába, és elsimítjuk a tetejét. Dupla réteg sütőpapírra két réteg alufóliát terítünk, majd ezeket úgy hajtjuk össze, hogy középen egy hajtás legyen. A papírt és a fóliát a formára fektetjük, az oldalához nyomkodjuk, és zsineggel erősen körülkötjük.
3 órán át gőzöljük, az elpárolgott forró vizet folyamatosan pótolva. A pudingformát kivesszük a gőzölőből, majd levesszük róla a négyrétegű zsírpapír-alufólia fedést. Lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
Amikor a torta teljesen kihűlt, újra befedjük dupla réteg sütőpapírral és alufóliával (újat készítsünk, ne azt használjunk, amit levettünk róla). Hűvös, sötét helyen tároljuk.
A fogyasztás napján még másfél órán át gőzöljük. A mártás elkészítéséhez a kukoricakeményítőt elkeverjük 6 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet majdnem forrásig melegítjük, és folyamatosan kevergetve a kukoricakeményítős tejhez öntjük. Közepes hőfokon besűrítjük, majd alacsony hőfokon további 1-2 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a konyakot, megkóstoljuk, hogy elég édes-e, ha kell, adunk hozzá még egy kis cukrot.
Kiborítjuk a gyümölcskenyeret egy tálra. A forró konyakos mártást mártástartóban vagy kancsóban a gyümölcskenyér mellé kínáljuk.
Tipp:
• A sherryt vagy konyakot akár narancslével is helyettesíthetjük. Készíthetünk 2 kisebb gyümölcskenyeret is, ekkor a tésztát két 7,5 dl-es pudingformába töltjük. Ezeket is 3 órán át gőzöljük. Gőzölés helyett a tortát mikrosütőben is újramelegíthetjük. Levesszük róla az alufóliát, és közepes fokozaton kb. 8 percig melegítjük, a készülék használati utasítását követve. Karácsonyi fügés tortához a mazsola, a datolya, a sárgabarack és az áfonya helyett 25 dkg aszalt, darabolt fügét használunk, amit egy éjszakára 3 evőkanál sötét rumba áztatunk, miután 1 citrom levét és reszelt héját is hozzáadtuk. A 3. lépésben a sárgarépa helyett 1 hámozott és kockára vágott körtét adunk a vajjal kikevert cukorhoz, továbbá 12 dkg cukrozott cseresznyét és 2 apróra vágott, szirupban eltett gyömbérszárat. A fűszerkeveréket kihagyjuk. A gyümölcskenyeret rumos-gyömbéres öntettel tálaljuk, a konyakos mártás helyett a gyömbérről leöntött 3 evőkanál sziruppal meg 3 evőkanál rummal és 1 citrom reszelt héjával ízesítve.
Miért egészséges?
• Ez a félzsíros tejjel készült, kukoricakeményítővel sűrített konyakos mártás sokkal kevésbé zsíros, mint a hagyományosan ehhez a desszerthez kínált tejszín vagy konyakos vaj.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 432 kcal (1801 kJ), fehérje 8 g, zsír 14 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 69 g, (ebből cukor 53 g), rost 3 g, A-vitamin, kalcium, réz, B1-, B2-, B12-, C-, E-vitamin, niacin, vas, kálium, szelén, cink