Aranygaluska recept

Aranygaluska
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
3824

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók egy 22 centis kuglófsütőhöz:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi só
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1.25 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál sovány tehéntúró
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg fahéjas cukor
  • liszt az előkészítéshez
  • vaj a formába

Elkészítés

A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a fahéjat egy tálban összekeverjük. A tejet egy lábosban meglangyosítjuk, majd felolvasztjuk benne a vajat.

A vajas tejet fokozatosan a lisztkeverékhez adjuk, és kézimixer dagasztókarjával beledolgozzuk. Közben hozzáadjuk a tojást és a túrót is. A tésztát addig keverjük, amíg elválik az edény oldalától. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A tésztát újból átgyúrjuk. Ha túlságosan ragacsos, adunk még hozzá egy kevés lisztet. A kuglófformát alaposan kivajazzuk. A tésztából golflabda méretű golyókat formálunk. A golyókat 3 rétegben lerakjuk a formába. Minden réteget megkenünk olvasztott vajjal, és megszórjuk a fahéjas cukor egy-egy harmadával. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.

Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Az aranygaluskát a forró sütőben, alulra tolt rácson kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Kiborítjuk a formából, kissé kihűtjük, de még melegen tálaljuk. Gyümölcsszószt, csokoládémártást vagy vaníliasodót kínálunk mellé.

Előkészítés: 50 perc

Kelesztés: kb. 1 óra 10 perc

Sütés: kb. 35 perc

A tésztagolyókat több rétegben az előkészített sütőformába rakjuk. A rétegeket bekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral.

A tésztát sütés előtt a kuglófformában tovább kelesztjük – minél több időt hagyunk rá, annál könnyebb lesz a sütemény állaga.


Aranygaluska recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés