Batátás kenyér batáta kenőkével recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
Főtt krumpli helyett batátával sütött kenyér receptje.
A recept hozzávalói ( személyre)
A krémhez
- curry ízlés szerint
- őrölt gyömbér
- só
- apróra vágott lila hagyma
- 10 dkg 10 dkg lágy vaj
- 4 db batáta héjában megfőzve
A kenyérhez
- 1 db batáta héjában megfőzve, majd pürésítve
- 50 dkg liszt (kb.) (én a felét sima lisztből, a másik felét teljes kiőrlésű graham lisztből készítettem)
- 2 lapos ek só
- 3.5 dl langyos víz
- 1 mokkáskanál cukor
- 1 kávéskanál ecet
- 2.5 dkg friss élesztő
- 2 ek olaj
- 0 kevés olaj a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés
A batátát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pürésítjük. 1 db-ot félreteszünk a kenyérhez, a többiből készül a krém. A vajjal kikeverjük és hozzáadjuk a fűszereket. Még nem próbáltam, de szerintem más fűszerezéssel is készíthetjük.
A kenyér elkészítése: a kenyérsütőgéppel bedagasztjuk a hozzávalókat, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk, megformázzuk a kenyeret és a kiolajozott sütőformában egy félórás pihentetés után megsütötjük. Gázsütő 5-6-os fokozatán kb. 90 percen át sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ezt a receptet visszaemlékezésből készítettem. Nagyanyám sütött ilyen kenyeret a sütőben, amikor a hófúvások idején nem tudott jönni a kenyeres autó. Ő főtt burgonyával készítette, én pedig azt helyettesítettem batátával. Mindenkinek merem ajánlani, mert nagyon ízletes lett.
Azért írtam a kb. fél kg lisztet, mert amikor a batátát belekevertem a lisztbe, annyira meggyengítette, hogy még kellett lisztet tenni hozzá, és azt nem mértem, valószínű úgy 5-10 dkg lehetett.