Biberle recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
A biberle nagyon ízletes sütemény, isteni karácsonykor nassolgatni belőle. Letakarva sokáig finom puha marad. A marcipán és a méz igazi fűszeres ízharmóniát alkot.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához
- 12.5 dkg méz
- 7.5 dkg barnacukor
- 2 ek olaj
- 20 dkg liszt
- 1 púpozott tk sütőpor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
A töltelékhez
- 25 dkg marcipánmassza
- 1 db tojásfehérje
- sütőpapír a tepsibe
Elkészítés
Egy edényben keverés közben hevítsük fel a mézet, a cukrot, az olajat, amíg csak a cukor fel nem olvad. A kapott masszát hagyjuk kihűlni. Ezután annyi lisztet keverünk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Jelen esetben elég a 20 dkg, de kicsit vizezzük meg a kezünket és úgy dolgozzuk össze teljesen simára, de erőteljesen. Kemény munka, de megéri a fáradságot. Természetesen én a lisztbe kevertem a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ezután fóliába vagy papírba csomagolva 1 órát pihentessük a tésztát.
A nyers marcipánmasszából formázunk 4 db 30 cm-es rudat. Ezután a tésztát 4 felé osztjuk, egy kevés liszten 30 x 9 cm-esre nyújtjuk ki. A marcipán rudat rátesszük, és a szélénél fogva a tésztát megkenjük a tojásfehérjével, hogy jobban tapadjon és feltekerjük. A végén is megkenjük a tésztát. Mindegyikkel így járunk el.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük elő a sütőlemezt vagy a tepsit. Béleljük ki sütőpapírral és a tekercseket 1 1/2 cm-es darabokon ferdén vágjuk fel kis háromszögekre. A biberlét helyezzük a sütőlemezre, tegyük a sütőbe és 12 perc alatt süssük meg. Ezután tegyük rácsra hűlni, nehogy tovább süssük, nem szabad, hogy kiszáradjon. Még világos állapotban kell kivenni a sütőből.