Birskörtés pite

Birskörtés pite

A birskörte az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse, így sütemények készítésekor sem érdemes róla megfeledkeznünk. Íme egy isteni birskörtés pite, ami biztosan a család kedvence lesz.

4 személyre

  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál zöldcitromlé
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • egy csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kg birskörte (de érett legyen, ne zöld)
  • 3 evőkanál barna nádcukor
  • 1 db citrom héja
  • 0.5 db citrom leve
  • fahéjrúd ízesítésnek
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet, a vajat és a tojást alaposan összedolgozzuk, a tésztához adjunk egy csipet sót, majd alaposan összegyúrjuk. Az elkészült tésztát kb. 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

Amíg a tészta pihen készítsük el a tölteléket. Ehhez a körtéket magozzuk ki és vágjuk össze kockákra. Adjuk hozzá a cukrot, fahéjat, és citromlevet, és héját és kicsit forraljuk fel. Ezután hideg vízzel elkeverve a pudingport adjuk hozzá és sűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt akkor tölthetjük a formába.

Kinyújtás előtt felezzük el a tésztát, majd az alját és a tetejét is nyújtsuk 2-3 centire. A kinyújtott tészták egy felét helyezzük egy piteformába, tegyük bele a tölteléket, majd fedjük be a másik tésztával. Lehet rácsozni, de ha befedjük, akkor szurkáljuk meg a tetejét, hogy a gőz távozhasson.

180 fokra melegített sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Miután elkészült várjunk egy kis időt, hogy langyosra hűljön a töltelék. Vaníliás cukorral szórjuk meg.