Céklás rizottó recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Vörös bársony - díjazzuk az ízét! Céklás rizottó recept.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 25 dkg cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- bors
- 17 dkg rizottórizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítés
A sütôt elômelegítjük 180 °C-ra. Egy fél céklát vékony karikákra vágunk, egy kiolajozott tepsibe rendezzük, megsózzuk, és 15 perc alatt roppanósra sütjük. A maradék céklát lereszeljük.
Felhevítünk 1 evôkanál olajat, és az apróra vágott hagymát és fokhagymát kb. 5 percig dinszteljük benne.
Hozzáadjuk a reszelt céklát és az alaplét, a céklát 10 perc alatt puhára fôzzük, majd botmixerrel pürésítjük, és sózzuk, borsozzuk.
Felhevítjük a maradék olajat, a rizst folyamatos kevergetés
mellett 2 percig pirítjuk benne, majd hozzáadjuk a bort, és hagyjuk elfôni.
Amikor a bor elfôtt, a céklás keverékbôl merôkanálnyi adagot adunk a rizshez, majd amikor azt is felszívta, újabb adagot adunk hozzá. Ezt addig ismételjük, míg a rizs meg nem puhul.
Tálalás elôtt hozzákeverjük a vajat és a parmezánt, majd megszórjuk borssal, a céklacsipszet pedig a tetejére rendezzük.