Citromos habos pite recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Hab a tortán - Néhány egyszerű hozzávalóból csodás pite!
- 8 dkg liszt
- 6.5 dkg porcukor + a tetejére
- 0.5 dkg vaníliás cukor
- 7.5 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
A citromkrémhez:
- 1.25 dl citromlé
- 2 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 7.5 dkg cukor
- 7.5 dkg vaj
A habcsókhoz:
- 15 dkg cukor
- 4 db tojásfehérje
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, elmorzsoljuk a kis kockára vágott vajjal, majd hozzákeverjük a tojássárgáját. (Ne keverjük sokáig, épp csak annyira, hogy összeálljanak a hozzávalók.) Ezután legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, óvatosan kibélelünk vele egy sütőformát, majd sütőpapírral letakarjuk, babnehezéket teszünk rá, és 15 percig sütjük. Ezután a babot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.
A krémhez a citromlét a tojással, a tojássárgájával és a cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, majd pár másodperc forralás után langyosra (30 °C) hűtjük. Botmixer segítségével apránként elkeverjük a vajjal, és a hűtőbe tesszük.
A habcsókhoz a cukrot 0,5 dl vízzel egy vastag fenekű lábosban 121 °C-ra hevítjük (cukorhőmérővel ellenőrizzük). A tojásfehérjét habbá verjük, majd a felmelegített cukrot állandó keverés mellett hozzáöntjük a fehérjéhez, és a habot további 5 percig verjük – eközben a keverék pont kihűl.
A lehűlt citromkrémet egyenletesen elosztjuk a tésztán, majd rákanalazzuk a tojáshabot, és elsimítjuk. Megszórjuk porcukorral, és grillfokozaton pár perc alatt aranybarnára sütjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.