Cseresznyés-epres gombóc

Cseresznyés-epres gombóc

Apró kis gyümölcsös gombóckák, amelyek a napunkat is vidámmá teszik.

4 személyre

  • 50 dkg főtt áttört sárga burgonya
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 db tojássárgája
  • só ízlés szerint
  • 6 evőkanál finomliszt
  • kimagozott cseresznye
  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • eper (12 darab ha epres gombócot készítünk)

Az öntethez:

  • 30 dkg cseresznye
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját, és puha vajat adok és sima tésztát gyúrok belőle. Előkészítek sós vizet forralni fazékban, egy serpenyőben szárazon pirítok meg 8 ek zsemlemorzsát.

A cseresznyét kimagozom, az epret megmosom lecsumázom. A vajat serpenyőben felolvasztom kb. 2 evőkanállal. Félreteszem. A tésztát ketté osztom, majd kinyújtom fél cm vastagra, és négyzetekbe vágom. A cseresznyéből teszek a közepébe, és fahéjas barnacukorral ízesítem. Helyes kis gombócokat formázok belőle, és forrásban lévő sós vízbe kifőzöm őket, szám szerint egyszerre 6 darabot.

Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szürőkanállal kiszedem, és az olvasztott vajba forgatom, majd a száraz pirított morzsába hempergetem. Tálra szedem őket tálalásig. Ugyanígy járok el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítek, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálok mellé, és megszórom vaníliás porcukorral.

Az öntethez a gyümölcsöt kimagozom, és a cukorral , fűszerrel, borral felfőzöm sűrűre, majd a levét átszűröm, és ezzel öntöm le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni, akár fagyasztottból is, amit már a hűtőbe tartogattunk jó ideje, és felhasználhatjuk erre. Például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.. Sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 evőkanál vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adunk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.