Csokis-habos krémes pite recept

Csokis-habos krémes pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1967

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


8 személyre

  • 8 dkg liszt
  • 6.5 dkg porcukor
  • 0.5 dkg vaníliás cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 3 db tojássárgája

A csokoládékrémhez:

  • 7.5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4.2 dkg liszt
  • 0.5 kiskanál nagy szemű só
  • 8.5 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 kiskanál vaníliakivonat

A habhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 0.5 kiskanál vaníliakivonat
  • 0.25 kiskanál borkősav (vagy citromlé)
  • 0.25 kiskanál nagy szemű só
  • 6 evőkanál cukor

Elkészítés

A lisztet és a kétféle cukrot elmorzsoljuk a kis kockákra vágott vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat. Gyorsan összedolgozzuk (épp csak annyira, hogy a tészta összeálljon), majd legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, és óvatosan kibélelünk vele egy sütőformát. Beborítjuk sütőpapírral, nehezéknek száraz babot szórunk rá, és 15 percig sütjük. A babot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk hűlni.

A krémhez éppen csak felforralunk 6 dl tejet. Közben elhabarjuk a maradék tejet a tojássárgájákkal, a cukrot pedig összekeverjük a kakaóval, a liszttel és a sóval.

A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a hideg tejes keveréket, majd fokozatosan a meleg tejet is, visszatesszük a tűzre, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett felforraljuk.

30 másodperc forralás után levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét és a vajat. Amikor elolvadt, hozzáadjuk a vaníliát is, majd átszűrjük, hogy teljesen homogén krémet kapjunk.

A habhoz a tojásfehérjét gőz fölött kb. 50 ºC-ra melegítjük, majd habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, a borkőt és a sót, és robotgéppel vagy kézzel laza habbá verjük. 3 részletben hozzáadjuk a cukrot is, és 7-8 perc alatt kemény, csillogó habbá verjük.

A csokikrémet még melegen a kész tésztára öntjük, majd rákanalazzuk a tojáshabot, és 175 ºC-os sütőben 15 percig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Rácsra téve 1 órán át hűtjük, majd tálalás előtt legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.


Csokis-habos krémes pite recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés