Currys gyömbéres sütőtökkrémleves recept
Beküldő: marcello Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ez a recept az egyszerű sütőtökkrémlevesnek egy kicsit felturbózott változata, ahol a currytől és a gyömbértől egyszerre édes és kicsit csípős levest varázsolunk. Kiváló vitaminbomba és nagyon finom étel, leginkább a hideg téli napokra.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 db kisebb méretű sütőtök
- 1 db nagyobb fej vöröshagyma
- 1 db alma
- 1 db burgonya
- 1 teáskanál reszelt gyömbér (legjobb, ha van friss)
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 púpozott teáskanál currypor
- szerecsendió
- só és fekete bors
- 1.5 dl tej vagy tejszín
- 8 dl víz vagy zöldségalaplé
Elkészítés
Először is a megmosott sütőtököt feldaraboljuk és sütőben 200 fokon kb. 25 percig sütjük, amíg az egyes darabok el nem kezdenek barnulni. Az előre megsütött töktől lesz igazán ízes és édeskés a leves.
Közben felteszünk vizet főni, és az apróra vágott krumplit, és almát picit előfőzzük.
A levesnek való fazékban először az apróra vágott hagymát fonnyasztjuk meg, majd erre jönnek a fűszerek, a fokhagyma, a gyömbér, egy pici só és bors, valamint 1-2 reszelésnyi szerecsendió.
Ezután a már majdnem megfőtt krumplit és almát is áttesszük ebbe az edénybe. Ehhez jön a sütőből kivett sütőtök, miután egy kis hűlés után leszedtük a darabokról a héját.
Az egészet felöntjük vízzel (vagy alaplével), annyira, hogy minden zöldséget épp ellepjen és hagyjuk felforrni.
Ezután a tűzről levéve egy botmixerrel pürésítjük a levest s közben adjuk hozzá a tejet vagy a tejszínt, hogy krémes legyen.
A tálaláshoz én pirított zsemlekockát vagy tökmagot ajánlok. Jó étvágyat!