Erdélyi rakott káposzta recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A karácsonyi töltött káposztát néha a Szüleimtől, Nagymamámtól átörökített ízes, laktató, télies egytálétellel váltom ki, amit ők mindig sertéshúsból készítettek. A ráfordított idő bőven megtérül, ha bekebelezők elégedett arcára nézek… A káposztát minden alkalommal otthon kovászolom. Pld. lásd: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/medvehagymas_kovaszolt_kaposzta
- 2 kf savanyú káposzta
- 2 szál friss csombor
- 2 db babérlevél
- 2 evőkanál lágy házi zsír /liba, kacsa is jó/
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg puha füstölt kolbász
Pörkölthöz:
- 1 kg lapocka vagy pulyka, csirke, nyúl színhús
- 1 evőkanál házi zsír
- 2 fej nagy vöröshagyma
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 1 púpos teáskanál pirospaprika
- chili ízlés szerint
- só /vagy 4 kocka pörköltszaft alap/
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
Rizses húshoz:
- 1 evőkanál házi zsír
- 1 fej nagy vöröshagyma
- 20 dkg rizs /hajdina, árpagyöngy, köles/
- 4 dl húslé /vagy 1 húsleveskocka + 4 dl forró víz/
- 50 dkg darált hús
- 1 mokkáskanál só
- őrölt bors
- majoránna
Közé és a tejére:
- 6 dl tejföl (4 dl + 2 dl)
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 csipet cukor
- 1.5 dl káposztalé
Kakastaréjhoz:
- 6 szelet kolozsvári szalonna
Elkészítés
A savanyított káposzta levéből kb. 2 dl-t felfogunk, a káposztát szükség szerint kimossuk, kissé kicsavarjuk, belehelyezzük a csombort és a babérlevelet, 1 evőkanál zsírral félig megpároljuk.
A füstölt szalonnát apróra kockázzuk, zsír hozzáadásával kisütjük. Közben a kolbászt a bőréből kinyomjuk, szétmorzsoljuk, a sülő pörchöz adjuk, nagyon rövid ideig együtt pirítjuk, majd félretesszük.
A kockára vágott lapockából /vagy másfajta húsból/ és a hozzávalókból a hagyományos módon pörköltet készítünk, csipet cukorral lágyítjuk. Ne hígítsuk vízzel, inkább kevergessük többször. Lassan főzzük, hogy jó sűrű legyen.
Serpenyőben a darált húst 1 ek zsíron átsütjük, kevés sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, kivesszük, félretesszük. A helyére zsírt teszünk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre sütjük. A keletkezett szaftból 1 kanálnyit a rizsfőző edénybe teszünk. A hagyma felét a darált húsba keverjük. A megmosott rizst /hajdina, árpagyöngy, köles/ forró húslével vagy ízes vízzel felöntjük, és rövid ideig addig főzzük, amíg magába szívja a folyadékot. Összekeverjük a maradék sült hagymával. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Elhabarunk 4 dl tejfölt a liszttel, a tejszínnel és kevés cukorral. Sóval ízesítjük, s ha még kívánja, a félretett káposztalével savanyítjuk.
A sütőtálat, fém formá/ka/t enyhén kizsírozzuk, az egyharmad káposztával kibéleljük, rétegesen megtöltjük a belevalókkal: a fele szalonnás kolbászra, a fele a rizses húsra, a fele pörköltre megint egyharmad káposztát terítünk, meglocsoljuk a fele tejfölös habarékkal. Rákerül a maradék szalonnás kolbász és a rizses hús, a kimaradt pörkölt. Végül betakarjuk a maradék káposztával, és meglocsoljuk a tejfölös keverék maradékával. A forró sütőbe toljuk 40 percre. Utána a kellően piruló rakottasunkra igazgatjuk a bőréig bevagdosott szalonna taréjokat, és kis idő alatt ropogósra sütjük. Friss csomborral, pár kanálnyi tejföllel, puha kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta