Gombás rizottó recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Gomba és rizs - és mégsem gombás rizs
- 3 dkg friss zsályalevél
- 1 evőkanál olívaolaj + a zsályához
- 3 db mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6.5 dkg vaj
- 3 dkg szárított vargánya
- 0.8 dl brandy
- só, bors
- 40 dkg kerek szemű rizs (arborio)
- 1.5 liter csirkealaplé
- 4 dkg parmezán
- 2.5 dl mandulatej
- 30 dkg vegyes erdei gomba
Elkészítés
Egy kisebb serpenyőben 1 cm olívaolajat forrósítunk, a zsályaleveleket kb. 1 perc alatt ropogósra sütjük benne, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk az olajat.
A finomra vágott mogyoróhagymát és az összezúzott fokhagymát 2,5 dkg vajban 4-5 perc alatt puhára pároljuk.
A vargányát leöntjük 5 dl forró vízzel, majd leszűrjük (a levét félretesszük). A gombát hozzáadjuk a hagymához, 2-3 percig melegítjük, majd ráöntjük a brandyt, sózzuk, borsozzuk, és további 2-3 percig főzzük.
Hozzáadjuk a rizst, 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük 1dl-rel a vargánya vizéből és 2,5 dl forró alaplével, és addig kevergetjük, míg a folyadék el nem fő. Az alaplével való felöntést addig ismételjük, míg a rizs al dentére nem fő (20-25 perc).
A tűzről levéve a rizottóhoz keverjük a reszelt parmezánt és a mandulatejet.
A maradék vajat 1 evőkanál olívaolajjal megolvasztjuk, és a friss gombát nagy lángon aranybarnára sütjük benne (3-4 perc).
A rizottót tányérokra szedjük, a tetejére halmozzuk a gombát, és a pirított zsályalevelekkel megszórva tálaljuk.