Házi kocsonya recept

Házi kocsonya
1.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

360 perc

Megnézték:
106138

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nem tévedés! A jó házi kocsonya titka, a hosszú, és nagyon lassú főzés, éppen csak gyöngyöznie szabad, és bizony sokszor még hat óra is kell, hogy a hús finom puhára főjön. Most még igazi kocsonya szezon van. Nálunk a családban igen kedvelt reggeli, illetve ha sok van még vacsora is. A 10 személy azt jelenti, hogy tíz tányér jön ki ebből az adagból, vagy még 12 is.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 db sertésláb (kettévágva)
  • 1 kg csülök
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 3 fej fokhagyma
  • 2 cső csilipaprika (ép)
  • ételízesítő
  • egész fekete bors
  • tányéronként egy fél főtt tojás

Elkészítés

A jól megtisztított, és először forró vízben, majd hidegben átmosott húst egy nagy, kb. 7-8 literes fazékban 3-3,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön felforraljuk, a habot leszedjük róla, és belerakjuk a megtisztított zöldségeket (egészben, nem kell feldarabolni), és a fűszereket. Vigyázva, gyöngyözve főzzük a hús puhulásáig.

A húsnak le kell válni a csontról. Nem szétfőzni, de olyan puhára, hogy könnyen ki lehessen szedni a csontokat. A sóval is vigyázzunk, mert nem jó a sós kocsonya, esetleg nem is jól dermed meg.

Amikor a hús jó, a levét lemerjük, ülepítjük, a húsokat szétosztjuk a tányérokba (csontokat eltávolítjuk). A kocsonyalé tetejéről eltávolítjuk a felesleges zsírt, és rámerjük a tányérba lévő húsra. A sárgarépát felkarikázzuk, mindegyik tányérba kerül egy karika, és belekerül a főtt tojás is. A sárgarépa mellé kerülhet még friss petrezselyem levél (nekem most nem volt), nagyon dekoratívvá teszi az ételt.

Tálalásnál a mi vidékünkön különböző kiegészítőkkel kerülhet az asztalra. Van aki ecetes vagy tejszínes tormával eszi, van aki citrommal, régi öregjeink pirospaprikával megszórva fogyasztották, természetesen finom házikenyérrel.


Házi kocsonya recepthez kapcsolódó receptek

Házi kocsonya

Házi kocsonya

Nem tévedés! A jó házi kocsonya titka, a hosszú, és nagyon lassú főzés, éppen csak gyöngyöznie szabad, és bizony sokszor még hat óra is kell, hogy a hús finom puhára főjön. Most még igazi kocsonya szezon van. Nálunk a családban igen…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Házi kocsonya recepthez

thumb
ibi1950 - 2013. február 08.
Kedves "PUMARISKA"!
Köszönöm a hozzászólásod. Teljes mértékben igazad van, így is lehet zsírtalanítíni. Nálunk nem gond, ha ennyi zsír marad egy-egy tányéron, ez még meg is védi a kiszáradástól a börkéshúst. Amikor nem sikerül annyi levet rátenni, hogy teljesen ellepje. Még leszoktam folpack fóliával fedni, úgy a hűtőbe tenni. Nagyanyámék régen összeszokták borítani a két tányért, úgy védték a kiszáradástól, hát igen jól csinálták, mert soha nem borult rá egyik tányér tartalma a másikra, olyan keményre megdermedt a kocsonya. Az enyém is ilyen szokottt lenni, zselatin használat nélkül is. Nem használok, nem szeretem. Üdv.: ibi1950
pumariska - 2013. február 08.
Mindenben egyetértek a leírtakkal, de ha megengeditek, adnék egy tippet (magam így főzöm cca. 30 éve a kocsonyát) szóval mikor tutira minden puha, akkor fogom a fazekat és kiteszem az erkélyre. Másnap laza kanálmozdulatokkal minden (hangsúlyozom: minden!) zsírt el tudok távolítani a tetejéről. Ezután fölmelegítem, a húsokat/zöldségeket kiemelem, kicsontozom, darabolom, szétosztom tányérokba és finom szitán keresztül rámerem a levét. Egy parányi őrölt pirospaprika, és kész!!!! Elég egyszerű, nem? Lényeg, hogy egy nappal a fogyasztás előtt meg kell főzni.
thumb
ibi1950 - 2012. január 27.
Kedves Albert! Köszönet az ötletért. Minden alkalommal igyekszem a zsírt eltávolítani, de 12-15 tányér kocsonyaanyagnál, csak-csak marad rajta egy kevés. Nálunk a családban ez nem probléma. Annyira nem finnyás a család.
Dégi Albert - 2012. január 27.
Egy javaslat a zsir eltávolitására: miután már hült a kocsonyalé,kb. 80 fokra,müanyag PET palackba töltöm,egy kis idő mulva a zsir feljön a tetejére.A kiürült főzőfazékba helyezem a palackot,majd addig nyomom az oldalát amig a tetejéről a zsir távozik.