Házi kocsonya recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 360 perc
Megnézték: |
Nem tévedés! A jó házi kocsonya titka, a hosszú, és nagyon lassú főzés, éppen csak gyöngyöznie szabad, és bizony sokszor még hat óra is kell, hogy a hús finom puhára főjön. Most még igazi kocsonya szezon van. Nálunk a családban igen kedvelt reggeli, illetve ha sok van még vacsora is. A 10 személy azt jelenti, hogy tíz tányér jön ki ebből az adagból, vagy még 12 is.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 4 db sertésláb (kettévágva)
- 1 kg csülök
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál zöldség
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 3 fej fokhagyma
- 2 cső csilipaprika (ép)
- só
- ételízesítő
- egész fekete bors
- tányéronként egy fél főtt tojás
Elkészítés
A jól megtisztított, és először forró vízben, majd hidegben átmosott húst egy nagy, kb. 7-8 literes fazékban 3-3,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön felforraljuk, a habot leszedjük róla, és belerakjuk a megtisztított zöldségeket (egészben, nem kell feldarabolni), és a fűszereket. Vigyázva, gyöngyözve főzzük a hús puhulásáig.
A húsnak le kell válni a csontról. Nem szétfőzni, de olyan puhára, hogy könnyen ki lehessen szedni a csontokat. A sóval is vigyázzunk, mert nem jó a sós kocsonya, esetleg nem is jól dermed meg.
Amikor a hús jó, a levét lemerjük, ülepítjük, a húsokat szétosztjuk a tányérokba (csontokat eltávolítjuk). A kocsonyalé tetejéről eltávolítjuk a felesleges zsírt, és rámerjük a tányérba lévő húsra. A sárgarépát felkarikázzuk, mindegyik tányérba kerül egy karika, és belekerül a főtt tojás is. A sárgarépa mellé kerülhet még friss petrezselyem levél (nekem most nem volt), nagyon dekoratívvá teszi az ételt.
Tálalásnál a mi vidékünkön különböző kiegészítőkkel kerülhet az asztalra. Van aki ecetes vagy tejszínes tormával eszi, van aki citrommal, régi öregjeink pirospaprikával megszórva fogyasztották, természetesen finom házikenyérrel.