Házi kocsonya szilveszterre recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 300 perc
Megnézték: |
Nagyanyáink idejében nem volt még hűtőszekrény, így disznóvágás idején a húsokat füstöléssel, sózással, lesütéssel tartósították. Párom nagymamája, sokszor füstölt karajcsontból főzött húslevest, természetesen ez enyhén füstölt volt, és jól megmosta, kiáztatta főzés előtt, de akkor is adott egy pikáns ízt a levesnek. Most, én a kocsonya készítésekor próbáltam ki, hogy a félretett kolozsvári szalonna bőrkéjével készítettem el. Kicsit sötétebb színt adott a kocsonya levének, de az ízhatás kellemes, és így a hosszú főzési idő miatt jó puhára megfőtt a bőrke.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 db sertésköröm kettévágva
- 1 db közepes sertés csülök
- 1 db farok
- 3 csík kolozsvári szalonna bőrke
- 1 szál sárgarépa
- 1 db zöldség
- 4 fej fokhagyma
- 1 db kis fej vöröshagyma
- 15 szem egész fekete bors
- csipetnyi egész köménymag
- só
- 2 cső szárított erős paprika
A díszítéshez:
- 2 db keményre főzött tojás
- petrezselyem, vagy zeller levél
Elkészítés
A jól megmosott, megtisztított húsokat hideg vízbe tesszük fel főni, majd lehabozzuk, és beletesszük a fűszereket (használjunk fűszertojást), és a zöldségeket, és lassú tűzön gyöngyöző forrással főzzük, a húsok puhulásáig. Amikor megfőtt, tányérra rendezzük a húsokat, a nagyobb csontokat eltávolítjuk.
A levet derítjük, majd a húsok mellé rakjuk a felkarikázott sárgarépát, és a tojás karikákat, a zeller, vagy petrezselyem zöldet, és rámerjük a levet, melyről eltávolítottuk a zsírt. Hideg helyen hagyjuk megdermedni.
Tálaláskor adhatunk mellé ecetes tormát, citromkarikát, vagy őrölt pirospaprikát, kinek- kinek az ízlésének megfelelően. Kitűnő szilveszteri, vagy Új Évi reggeli, vagy vacsora lehet. Jó étvágyat kívánok hozzá!!