Húsos karfiolkúp burgonyával recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Egy ismerősömtől hallottam a receptről, de pontos receptet nem kaptam, így saját elgondolás alapján készítettem el. Érdemes kipróbálni.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 0.5 kg karfiol
- 0.5 kg sertés- és marhahús (60-40 arányban)
- 1 evőkanál delikát ételízesítő
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál mangalica zsír
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál szárított petrezselyem zöld (lehet friss is)
- 1 kis tálca szeletelt bacon szalonna
- 0.5 kg burgonya
Elkészítés
A karfiolt megfosztjuk a levelektől, és egyben hagyva a delikáttal ízesített vízben roppanósra főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk hűlni. A darált húst beízesítjük a fűszerekkel, a vöröshagymát üvegesre pároljuk egy evőkanál zsíron, kissé hűlni hagyjuk úgy tesszük a húshoz, a fokhagymát összezúzzuk, és nyersen tesszük bele. A zsemléket hideg vízben megáztatjuk, kinyomkodjuk, azok is a húshoz kerülnek. A tojásokkal jól összeforgatjuk a masszát.
A sütőedényt egy evőkanálnyi repceolajjal kikenjük, az aljára fektetünk 4 szelet bacon szalonnát, ráhelyezzük a karfiolt, majd kissé széthúzva a rózsáit beletömködünk a húspépből, amennyit enged. A megmaradt péppel, pedig „körbetapasztjuk” a karfiolt. Szépen rásimítjuk a megmaradt szalonna szeleteket. A megtisztított burgonyát hasábokra vágjuk, meglocsoljuk egy evőkanálnyi olajjal, ha van sültkrumpli fűszersónk akkor azzal beszórjuk, ha nincs akkor sózzuk, és a „kupola” köré rakjuk.
Fólia alatt sütjük, körülbelül 1 órát. Gázsütő 5-6 fokozat, majd fólia nélkül sütjük tovább, míg szép piros nem lesz. Vegyes savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!