Húsos kelkáposzta recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A rakott kel egyszerűsített változata, amit ízesíthetünk darált sonkával is.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg kelkáposzta
- 12.5 dkg gyors rizs
- 0.5 kg darált pulykahús
- 1 db Knorr tyúkleves kocka
- 2 evőkanál olaj vagy ½ evőkanál házi zsír
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db TV paprika
- 1 teáskanál erős paprikakrém
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
- 1 kis pohár tejföl
- 1 dl natúr tejszín
- 1 teáskanál pulyka-fűszerkeverék
- só
Elkészítés
Forrásban levő sós vízbe tesszük a megmosott, leveleire bontott kelkáposztát, amiből előzőleg a torzsás részt, vastag levélnyelet kivágtuk. Fedő alatt 3 percig főzzük, majd hideg vízben gyorsan lehűtjük, óvatosan szűrőbe emelve lecsepegtetjük.
Az olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a TV paprikakockákat. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a paprikakrémet és a darált húst. Mielőtt zsírjára sülne, belepréseljük a fokhagymát, elkeverjük a hússal, a megmosott rizzsel, felöntjük 2 dl forró vízzel. Nagyon kis hőn pároljuk, 2 ágú nagy villával egyszer megkeverjük.
10 perc múlva levesszük a lángról, pihentetjük még 10 percig, majd villával megkeverve borssal és a fele pulykafűszerrel ízesítjük, esetleg sózzuk is. Olajjal kikent, morzsával megszórt, közepes méretű (2-3 l) hőálló vagy elektromos tálba tesszük a kellevelek felét, rásimítjuk a párolt rizses húst, betakarjuk a maradék kellel.
A tejfölt összekeverjük a tejszínnel. Kevés sóval és a pulykafűszerrel ízesítjük, rálocsoljuk a húsos kel tetejére, nagy villával megszurkáljuk, hogy jócskán belecsorogjon az ízes tejföl. Sütőben 180 fokon vagy az elektromos tálban pirulásig, kb. 20 percig sütjük. Langyosan jobban tűri a szeletelést:) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta