Körtés-túrós kocka

Körtés-túrós kocka

A megszokott túrós piténket feldobhatjuk különböző gyümölcsökkel is. Így van ez az általam készített körtés pitével. Hagyományosan élesztővel készül a tésztája, némi vajjal kiegészítve, és finom puha amikor megsül. Frissen elfogyasztva a legjobb.

6 személyre

  • A tésztához:
  • 1.25 dl tej
  • 0.5 kávéskanál porcukor
  • 30 gr élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 8 dkg puha vaj

A töltelékhez:

  • 4 evőkanál kekszmorzsa
  • 3 db körte
  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 db tojás
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 3 dkg fahéjas porcukor a szóráshoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A dagasztó gép táljába szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, 5 dkg porcukrot, a puha vajat, sót, és kidolgozzuk hólyagosra a tésztát. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva kelesztjük.

A rakományhoz a kekszmorzsát előkészítjük. A körtéket meghámozzuk és cikkekre, majd kockára vágjuk. Meglocsoljuk kevés citromlével, nehogy megbarnuljon. A túrót áttörjük a porcukorral, és a sóval, tejföllel, citromhéjával, vaníliával, és végül a tojásokkal és a pudingporral simára keverjük.

Mélyebb sütőformát vegyünk, és béleljük ki zsírpapírral az alját. Az oldalát vajazzuk meg, kb. 35-ös legyen a forma. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A felesleget tegyük félre. Szurkáljuk meg az alját egy villával. Megszórjuk a tésztát kekszmorzsával, majd a körtét elrendezzük rajta. A túrókrémmel egyenletesen bevonjuk.

1 órát sütjük előmelegített sütőben 180 fokon a sütő középső részén alsó-felső sütésen. A formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, és kockára vágjuk. Tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral. Tálalhatjuk is kedvenc piténket!