Krémes céklás rizottó recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Vörös rizs - mégsem kínai étel. Céklás rizottó
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg cékla
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 25 dkg rizs
- 1.5 dl száraz fehérbor
- 7 dl zöldségalaplé
- 1.5 evőkanál reszelt parmezán
- 4 evőkanál tejföl
- 0.5 csokor frissen aprított kapor
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A meghámozott és cikkekre vágott céklát egy sütőpapírral kibélelt hőálló edénybe tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, majd a sütőben puhára sütjük (kb. 1 óra).
A maradék olajat egy evőkanál vajjal felhevítjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, és 4-5 percig pároljuk.
Hozzákeverjük a rizst (úgy, hogy az olajos vaj a rizsszemek felületét teljesen bevonja), majd hozzáöntjük a fehérbort, és 5 percig forraljuk.
Alaposan átkeverjük, majd felöntjük annyi alaplével, amennyi ellepi. Amikor az alaplé elforrt, újra felöntjük vele a rizst, és ezt addig ismételjük, amíg a rizs puhára nem fő.
A cékla egynegyedét botmixerrel pépesítjük, a többit apró kockára vágjuk, majd a parmezánnal együtt hozzákeverjük a rizshez. Amíg forró, hozzákeverjük a maradék vajat, majd tejföllel és kaporral díszítve tálaljuk.