Különleges almás pite öt fűszerrel

Különleges almás pite öt fűszerrel

Öt fűszer, sok alma, nagy siker!

8 személyre

  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál + fél kiskanál cukor
  • 0.75 kiskanál só
  • 8 dkg hideg rama
  • 2 evőkanál tejszín

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 20 dkg barna cukor
  • 8 dkg rama
  • 2 evőkanál liszt
  • 1.25 kiskanál kínai ötfűszer-keverék
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a kis kockákra vágott Ramával. Annyi jeges vizet adunk hozzá, hogy morzsalékos állagú tésztát kapjunk, majd két részre osztjuk (az egyik fele kissé nagyobb legyen), kilapítjuk, és műanyag fóliában legalább 1 órán át pihentetjük.

A töltelékhez a meghámozott és apró kockára vágott almát megforgatjuk a citromlében, majd a barna cukorral együtt a megolvasztott Ramához adjuk, és 15 perc alatt puhára főzzük. Ezután szűrőkanállal egy tálba szedjük.

A visszamaradt cukros lét 15 perc alatt besűrítjük, az almára öntjük, majd ha teljesen kihűlt, hozzákeverjük a lisztet és az ötfűszer-keveréket.

A sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra. A nagyobbik tésztát kb. 25 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, kibélelünk vele egy 21 cm-es piteformát, és beleöntjük az almát.

A tészta másik felét 23 cm átmérőjűre nyújtjuk, befedjük vele a pitét, és a széleket összecsippentjük.

A pite közepébe kis rést vágunk (hogy a gőz távozni tudjon), majd megkenjük tejszínnel és megszórjuk ½ kiskanál cukorral. A formát egy tepsibe tesszük, és a sütő alsó harmadában található sütőrácsra helyezzük. Kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük. Rácson kihűtjük, és szobahőmérsékleten tálaljuk.