Mediterrán hamburger paradicsomos salsával recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Szárított paradicsom, fokhagyma és zöldfűszerek adják e szendvics mediterrán alapízét, a friss csilipaprika és a paradicsom-salsa pedig ínycsiklandóan pikánssá teszi. Az ilyen otthon készített hamburgerek nagy előnye, hogy sokkal kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a készen kaphatók, és úgy ízesíthetjük őket, ahogy a leginkább kedvünkre való.
- 50 dkg darált marhahús
- 3 dkg prézli (lehetőleg teljeskiőrlésű lisztből sütött kenyérből)
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 5 dkg szárított paradicsom olajban lecsurgatva, apróra feldarabolva
- 2 mokkáskanál korianderzöld apróra vágva
- 4 db hamburgerzsömle
- 5 dkg rukola (borsmustár)
A salsához:
- 22 dkg kis paradicsom felkockázva
- 1 db piros húsú paprika felkockázva
- 0.5 db friss, zöld édes csilipaprika, kicsumázva, apróra vágva
- 1 db friss, piros csilipaprika kicsumázva, apróra vágva
- 2 mokkáskanál balzsamecet
- 1 evőkanál friss snidling apróra vágva
- 1 mokkáskanál friss korianderzöld apróra vágva
Elkészítés
Melegítsük elő a grillezőt vagy a faszenes kerti sütőt közepesen forróra (a húspogácsákat bordázott aljú öntöttvas serpenyőbe téve tűzhelyen is kisüthetjük). A darált húst, a prézlit, a fokhagymát, a szárított paradicsomot és a koriandert egy nagy tálba téve kézzel jól gyúrjuk össze.
A masszából formázzunk 4 darab azonos méretű, kb. 10 cm átmérőjű, pogácsa alakú fasírtot.
A sütőrostélyt (vagy a serpenyő alját) vékonyan kenjük meg olajjal, és süssük a fasírtokat mindkét oldalukon 3-4 percig, hogy szép barnák legyenek, és jól átforrósodjanak.
A salsa elkészítéséhez keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Ízesítsük tetszés szerint. Ha sietünk, konyhai robotgéppel is összedolgozhatjuk az alkotórészeket –a kellő állag eléréséhez szakaszos üzemmódban működtetve a gépet.
A hamburgerzsömléket vágjuk ketté, és a grillező rostélyán kissé pirítsuk meg a belsejüket. Mindegyik hamburger alsó felére tegyünk néhány rukola levelet, rájuk egy-egy fasírtot, ezekre pedig egy-egy kanálnyi salsát, majd borítsuk rájuk a felső fél zsömlét. Máris tálaljuk.
A recept tápértéke:
Adagonként: 533 kcal, 2222 kJ; 37 g fehérje; 22 g zsír, ebből 7 g telített; 50 g szénhidrát, ebből 7 g cukor, 3 g élelmi rost; 719 mg nátrium; 12 dkg zöldség