Mediterrán leves sült zöldségekből

Mediterrán leves sült zöldségekből

Ez a leves nagyszerű ízelítőt kínál a népszerű, Földközi-tenger melléki konyhaművészetből. A sült zöldségek kellemesen édesítik, az alaplé helyett hozzáadott sárgarépalé pedig növeli a tápértékét, és teltebbé teszi az ízét.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 db meghámozott fokhagymagerezd
  • 35 dkg apróra (1 cm-es darabokra) felkockázott burgonya héjában
  • 2 db apróra felkockázott paprika (1 zöld és 1 sárga húsú)
  • 2 kiskanál finomra aprított friss rozmaringlevél
  • 1 db apró kockákra vágott sárga vagy zöld héjú cukkini
  • 1 db apróra vágott lilahagyma
  • 3.5 dl sárgarépalé
  • 35 dkg felkockázott hosszúkás paradicsom
  • 1 kiskanál friss tárkony
  • 1.75 dl víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 8-as fokozat). Az olajat és a fokhagymát tepsibe tesszük, majd 5 percig forrósítjuk a sütőben, amíg az olaj sisteregni kezd. Beledobjuk a burgonyát, a paprikát és a rozmaringot, majd összeforgatjuk, hogy mindenütt érje a fokhagymás olaj. 15 percig sütjük, amíg a burgonya pirulni és puhulni kezd.

Hozzáadjuk a cukkinit, valamint a lilahagymát, és újabb 15 percig sütjük, amíg a cukkini megpuhul.

Egy nagy lábasban összekeverjük a répalevet meg a paradicsomot a tárkonnyal, és közepes lángon felforraljuk. A megsült zöldségeket a lábasba kanalazzuk.

A vizet a tepsibe öntjük, és felkaparjuk a lesült és megpirult zöldségdarabkákat. Átöntjük a lábasba, és 2 percig melegítjük, amíg az egész jól átforrósodik.