Mediterrán töltött kenyér recept

Mediterrán töltött kenyér
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
2008

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a különleges kenyeret fehér és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítjük, és édesköménymagot sütünk bele, amitől jellegzetesen ánizsos íze lesz. A kenyértésztába sült zöldségekből készült tölteléket göngyölünk, így amikor a kenyeret felvágjuk, színes spirál díszíti a szeleteket. Ideális piknikkenyér – nem kell szendvicseket készíteni!

2 személyre

  • 3 dl félzsíros tej
  • 3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 1 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • 3 evőkanál paradicsompüré aszalt paradicsomból
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • 0.25 kiskanál finom szemcséjű kristálycukor
  • 25 dkg magas sikértartalmú fehér búzaliszt
  • 20 dkg magas sikértartalmú teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 tasak instant száraz élesztő kb. 7 g
  • 0.5 kis lilahagyma vékonyan felkarikázva
  • 2 piros vagy sárga húsú paprika félbevágva és kicsumázva

Elkészítés

A kétféle lisztet a sóval egy tálba szitáljuk, majd a visszamaradt korpát is beleöntjük. Hozzákeverjük az élesztőt, a cukrot és az édesköménymagot. A kupac közepén mélyedést alakítunk ki.

A tejet meglangyosítjuk, és felolvasztjuk benne a vajat. Ha túlságosan megmelegedett, várunk egy kicsit, mielőtt a mélyedésbe öntjük. A lisztet fokozatosan elkeverjük a folyadékkal. Lágy tésztát kapunk.

Belisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, hogy rugalmas, nem ragacsos tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, kiolajozott tálba tesszük, s nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 1-1,5 óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Közben a grillsütőt a legmagasabb fokozatra állítjuk. A félbevágott paprikákat héjukkal fölfelé addig grillezzük, amíg enyhén megfeketednek. Műanyag zacskóba tesszük, és megvárjuk, amíg kihűlnek. Miután lehúztuk a héjukat, hosszú csíkokra vágjuk a paprikákat.

A tésztát a belisztezett gyúródeszkához csapkodjuk, rövid ideig dagasztjuk, majd egy 20 x 33 cm-es lapot nyújtunk belőle. Rákenjük a paradicsompürét, de a széleken egy 1 cm-es sávot szabadon hagyunk. A csíkokra vágott paprikát és a felkarikázott hagymát a tésztalapra terítjük, majd rászórunk 2 evőkanál parmezán sajtot.

A tésztalapot a keskenyebbik oldalától kiindulva, a piskótatekercshez hasonlóan, szorosan felgöngyöljük, a végeket a tekercs alá hajtjuk, s egy beolajozott, 9 dl-es hosszúkás formába tesszük. Letakarjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta megnő, és érintésre rugalmasnak érezzük (kb. 30 perc).

A kelesztés vége felé a sütőt 230 °Cra előmelegítjük (gázsütőnél 8-as fokozat). Levesszük a tésztáról a konyharuhát, és éles késsel átlósan többször bevagdaljuk a kenyeret. Megkenjük olívaolajjal, megszórjuk a maradék, 1 evőkanálnyi parmezán sajttal. 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 200 °C-ra mérsékeljük, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Megkopogtatjuk az alját, ha kongó hangot ad, megsült a kenyér.

Hűlni hagyjuk. Akkor a legfinomabb, ha még aznap elfogyasztjuk.

Tipp:

• Kisebb tekercseket készíthetünk, ha a tésztát az alapreceptben leírtak szerint téglalappá nyújtjuk, majd 8 kis téglalapra vágjuk. Megtöltjük, felgöngyöljük, beolajozott sütőlapra tesz- szük, és addig sütjük őket, amíg szépen megemelkednek, aranybarnára sülnek (10-15 perc). • Fokhagymás-zöldfűszeres töltött kenyérhez a tésztát kinyújtjuk, s a paradicsompüré helyett 2-3 gerezd összezúzott fokhagymát kenünk a tésztalapra. A paprika és a lilahagyma helyett 2-2 evőkanál összevágott bazsalikomot, petrezselymet, metélőhagymát és újhagymát teszünk a töltelékbe. A parmezán helyett tengeri sót szórunk rá, mielőtt a sütőbe tesszük.

Miért egészséges?

• A piros húsú paprika sok olyan vegyületet tartalmaz, amelynek segítségével számos betegség megelőzhető és leküzdhető. Amellett, hogy kiváló C-vitamin- és béta-karotinforrás, két másik fitovegyületet is tartalmaz, nevezetesen luteint és zeaxantint, amelyek csökkentik az időskori szembetegség, a sárgafolt-elfajulás kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 szelet), energia 280 kcal (1168 kJ), fehérje 11 g, zsír 7 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 45 g, (ebből cukor 6 g), rost 4 g, A-, C-vitamin, B1-, B6-vitamin, kalcium, szelén, B12, E, folsav, niacin, réz, vas, cink


Mediterrán töltött kenyér

Mediterrán töltött kenyér

Ezt a különleges kenyeret fehér és teljes kiőrlésű liszt keverékéből készítjük, és édesköménymagot sütünk bele, amitől jellegzetesen ánizsos íze lesz. A kenyértésztába sült zöldségekből készült tölteléket göngyölünk, így…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés