Medvehagymás, paradicsom-szúgós kelt kifli

Medvehagymás, paradicsom-szúgós kelt kifli

A medvehagyma-levél zöldellésének szezonjában kihagyhatatlan kelt tészta a pogácsák mellett tartalmas leves után, vagy reggelire, uzsonnára, vacsorára. Jól jön bele a télire eltett házi szúgó és medvehagyma az olajával együtt...

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

32 db kiflihez:

  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 1.5 db tojás felvert
  • 1 dl medvehagyma olaj
  • 2 dl kefír vagy joghurt
  • 30 levél apróra vágott medvehagyma

Kenéshez:

  • 20 dkg vaj vagy Ráma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 8 evőkanál sűrű, paradicsomos házi szúgó
  • 20 levél apróra vágott medvehagyma

Tetejére :

  • 0.5 db felvert tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál napraforgómag
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Felfuttatjuk a langyos, cukros tejbe morzsolt élesztőt. Összegyúrjuk az átszitált liszttel és a tészta többi hozzávalóival. Gömbölyűre formáljuk, 40 percig kelesztjük, majd még egyszer átgyúrjuk és 8 cipóba osztjuk. Kettesével kb. 30 cm-es körlappá nyújtjuk. Négy lapra rákenjük a sós vajat, megszórjuk a vágott medvehagyma zölddel, négy üres lapot ráfektetünk, paradicsomos szúgóval kenünk meg. Mind a 4 dupla tésztát tortaszerűen 8-8 cikkre vágjuk, kifli szerűen felsodorjuk, 30 percig pihentetjük, majd megkenjük a maradék felvert tojással. Sajttal, maggal meghintjük. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Még másnap is puha, ha addig el nem fogy. Laktató leves után, vagy reggelire, uzsonnára, vacsorára tejjel, teával nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta