Meggyeslepény

Meggyeslepény

Egyszerű, finom sütemény Dédmamám gyűjteményéből. Ahol régen tyúkot, disznót tartottak, tehenet fejtek és gyümölcsfák ontották a befőzni valót, bizony ez a sütemény 'csak' a liszt és sütőpor árába került. Almával, szilvával is kitűnő.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg zsír
  • 2 db tojás
  • 1.5 dl aludttej (vagy 2 dl)

A töltelékhez

  • 1 kg magozott meggy
  • 20 dkg porcukor
  • 3 ek darált keksz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tojást felverjük, keveset félreteszünk a kenéshez, a többit a tésztához valókhoz öntjük, összegyúrjuk, két cipóra osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt, 25 x 30-as lisztezett tepsibe helyezzük. A sütőt 170 fokra bekapcsoljuk. A tésztalapot megszórjuk kekszmorzsával, rátesszük a porcukor 3/4-ével elkevert, lecsepegtetett meggyet. A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a meggyre. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk, így a gőz szabadon távozik.

A forró sütőben kb. 40 perc alatt pirosasra sütjük.

Porcukorral meghintjük, nagyobb kockákra vágva kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette: Nyersné Vajda Márta