Mézeskalács tönkölybúzalisztből recept
Beküldő: krisztim Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Érdemes kipróbálni ezt a mézessüti receptet, mert a tönkölybúzaliszttel készült mézeskalács figurák tésztája nemcsak finom, de puha is.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tészta
- 1.25 dkg tönkölybúzaliszt
- 0.25 dkg margarin (vagy vaj)
- 30 dkg cukor (vagy gyümölcscukor)
- 60 dkg méz
- 5 db tojás
- 0.5 ek kakaó
- 0.5 ek fahéj
- 0.5 ek szegfűszeg
- 0.5 ek szerecsendió
- 0.5 ek mézes fűszerkeverék
- 6 dkg szódabikarbóna
- 3 dkg citromhéj
Elkészítés
A mézet forróra felmelegítjük, belekeverjük a cukrot és a margarint (vajat) úgy, hogy jól felolvadjon benne. Ezután a többi hozzávalóval összekeverjük.
Egy éjszakán át pihentetjük hűvös helyen. (De nem hűtőben.)
Másnap kinyújtjuk a tésztát kb. ujjnyi vastagra, és formákat szaggatunk belőle.
Kikent, kilisztezett tepsibe tesszük a figurákat. (Kis helyet hagyjunk köztük, mert sütés közben is dagadnak.) Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük a tésztát.
Kihűlés után díszítjük.
Tipp: nem kell félni a tönkönybúzaliszttől, a gyerekek észre sem veszik, miből készült a mézeskalács. A figurák tetejére pici olajjal "lila tehénes" fehér és sima csokit olvasztottam; azzal diszítettem a figurákat. Ettől lett különlegesen finom a mézeskalács.