Portugál öttojásos kenyér recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 270 perc
Megnézték: |
- 5 dl tej
- 1 kiskanál só
- 10 dkg zsiradék
- 1.5 csomag csomag porélesztő
- 1 kg liszt
- 1 dl meleg víz
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 1 db citrom lereszelt héja
- vaj a sütő kikenéséhez
- 5 db főtt tojás a díszítéshez
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés
A tejet a sóval és a zsiradékkal összeforraljuk, majd félretesszük. Az élesztőt a meleg vízzel és 15 dkg liszttel összedolgozzuk.
Elkeverjük a tojásokat a cukorral és a citromhéjjal, hozzáadjuk a tejet és az élesztős keveréket, majd a maradék lisztet, és a tésztát 30 percenként átgyúrva, 3 órán át kelesztjük.
Kivajazunk egy sütőedényt. A tésztából kerek kenyeret formázunk, és a tetejét késsel 5 helyen bevágjuk. Az így kapott részek közepébe 1-1 főtt tojás nyomunk, és újabb fél órán át kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, és 1 óra alatt aranybarnára sütjük.