Rakott burgonya, köretnek recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Bármilyen frissen sült húshoz, vagdalthúshoz kitűnő köret a rakott krumpli. Sőt magában is...:)
A recept hozzávalói ( személyre)
- 30 dkg burgonya
- 8 db tojás
- 4 dkg só
- 5 dkg zsír
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 2 dl tejföl
- 5 dkg sajt
- 5 dkg vaj
Elkészítés
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, és 5 tojást keményre főzünk. A burgonyát és a tojást is megpucoljuk. Elkészítjük a mártást. 5 dkg felhevített zsírban jól elkeverjük a 6 dkg lisztet, rövid ideig mérsékelt tűzön „pirítjuk”, majd felöntjük a közben felforralt forró tejjel. Habverővel, gyorsan simára keverjük, és fűszerezzük, só, fehér bors, szerecsendió. Belekeverjük három tojás sárgáját, és a tejfölt, végül a három tojás keményre felvert habját.
Óvatosan beleforgatjuk a felkarikázott burgonyát, és kemény tojást. Kikent, zsemlemorzsázott sütőedénybe öntjük, a tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával, vajdarabkákat teszünk rá, és sütőben megsütjük. Amikor már rózsaszínű, rászórjuk a reszelt sajtot, és szép pirosra sütjük. Önálló ételként is megállja helyét. Jó étvágyat kívánok hozzá!!