Sertéskaraj barbecue mártással recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Az egyszerű párolt sertéskarajhoz tökéletesen illik az édes-savanyú barbecue mártás. Gyümölcsös–fenyőmagos piláffal és vegyes zöld salátalevelekkel tálalva csábító és kiadós vacsora.
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- só és fekete bors
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 4 evőkanál világos méz
- 1 dl narancslé
- 2 evőkanál száraz sherry
- 4 db kicsontozott sertéskaraj szelet , a zsíros részek levagdosva (egyenként kb. 14 dkg)
- 2 evőkanál francia mustár
- 2 evőkanál vörös borecet
A fenyőmandulás-mazsolás piláfhoz:
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 db vöröshagyma felkarikázva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 dkg mazsola
- 6 dl zöldségalaplé
- 5 dkg fenyőmag
- 25 dkg basmati rizs
Elkészítés
Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, és süssük benne a hússzeletek mindkét oldalát 5-5 percig vagy amíg meg nem pirulnak.
Egy kis tálkában keverjük össze a narancslét, a mézet, a szójaszószt, a sherryt, az ecetet, a mustárt és a paradicsompürét. Öntsük a húsra, majd főzzük csendesen 15 percig, amíg a hús át nem sül és omlósan puha nem lesz. Közben egyszer-kétszer fordítsuk meg a szeleteket.
Közben készítsük el a piláfot. Tegyük a rizst egy szűrőedénybe, és öblítsük át folyó hideg vízzel, amíg a kifolyó víz tiszta nem lesz. Forrósítsuk fel az olajat egy lábasban, és pirítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát. Szórjuk bele a fenyőmagot és a mazsolát, és süssük kavargatva 2-3 percig, amíg a magok aranybarnára nem pirulnak.
Tegyük bele a rizst, és jól keverjük össze. Öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőfokot, és lefedve főzzük csendesen 10 percig, hogy a rizs megpuhuljon, és az összes levet magába szívja. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tálaljuk ki a piláfot előmelegített tányérokra, és tegyük mellé a barbecue mártásban párolt sertésszeleteket.
Tipp:
• Ha gyümölcsmártást szeretnénk, hagyjuk el a mézet, a szójaszószt, az ecetet és a mustárt, és növeljük a narancslé mennyiségét 2,5 dl-re. Használjunk a sertéskaraj helyett szűzérméket vagy bőr nélküli, kicsontozott csirkemellet. Ezeknek a párolási ideje 15-20 perc. Használjunk különböző olajos magvakat, pl. pisztáciát vagy kesudiót.
Miért egészséges?
• A rizs világszerte emberek millióinak alapvető tápláléka. A hántolással és csiszolással, amellyel a különböző ismert fehér rizsfajtákat finomítják, részben eltávolítják B-vitamin-tartalmukat is. Ebben a receptben azonban a sertéshús bőven pótolja a veszteséget, mivel gazdag B12-vitaminban, és tartalmaz B1- és B6-vitamint is. A fenyőmag megfelelő E-vitamin és káliumforrás, továbbá hasznos mennyiségben fordul elő benne B1-vitamin, magnézium, cink és vas.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként, energia 671 kcal, fehérje 40 g, zsír 19 g (ebből, telített 2 g), szénhidrát 85 g (ebből cukor 33 g), rost 1 g, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, cink, B2-, C-vitamin, vas, magnézium, kálium, szelén