Sertéskocsonya recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
Manapság már a legtöbb háztartásban ritkaságszámba megy a házilag készített kocsonya. Lepje meg egyszer a családját vele!
- 1 adag leveszöldség
- 50 dkg sertéscsont
- 75 dkg sertésláb
- 75 dkg sovány sertéshús
- 1 db bors ecet ízlés szerint
- 1 zacskó zselatin
- 3 db sárgarépa
- 1 savanyú uborka
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db babérlevél
- só
Elkészítés
Tisztítsuk, majd mossuk meg a leveszöldséget. Mossuk meg a sertéscsontokat, a sertéslábat és a húst. Tegyük mindhármat a leveszöldséggel együtt egy nagy fazékba, öntsünk rá bőséges mennyiségű vizet, és sózzuk meg. Adjuk hozzá a babérlevelet. Főzzük fedő alatt alacsony hőfokon másfél óra hosszat, amíg a hús megpuhul. Csontozzuk ki a húst, és vágjuk kisebb darabokra. Tegyük hideg helyre.
Szűrjük le a levest. Ízesítsük borssal és ízlés szerint ecettel. Ezután keverjük el benne alaposan a zselatint, és hagyjuk a levest kocsonyásodni. Szedjük le a zsírját, majd újra forraljuk fel.
Eközben tisztítsuk meg a sárgarépát, mossuk meg, és vékonyan karikázzuk fel. Az uborkát is vágjuk karikákra.
Mossuk meg a petrezselymet, itassuk le róla a vizet, és vágjuk apróra. Tegyük a húst egy tálba, vagy tálaljunk ki adagokat kis tálkákba. Osszuk el egyenletesen a sárgarépát, az uborkát és a petrezselymet. Öntsük rá a kocsonyalét. Hagyjuk megdermedni.
Tipp:
JÓ, HA TUDJUK
Sertésláb helyett vagy azzal együtt használhatunk a kocsonyakészítéshez sertésfejet is.