Sütőben sült ínyenc töltött káposzta recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 360 perc
Megnézték: |
Karácsonyra és a fagyasztóba! Eddig sem készítettem rossz töltött káposztát, de ez a legutóbbi a füstölt csülök és a sütőben sütés miatt páratlan ízű lett. A készítési idő az alacsony hőfok miatt hosszú ugyan, de így minden hozzávalónak bőven van ideje beleadni az ízét az ételbe. Évente többször kovászolok káposztát, s bizony megéri a végeredmény. Télen bőven fogyasztjuk nyersen a vitaminszegény primőr paprika-paradicsom helyett.
A recept hozzávalói ( személyre)
16 db levélbe takart- és 16 db takaratlan gombóchoz:
- 2.5 kg házilag készített kovászolt káposzta
- 16 db savanyú káposztalevél
- 1.5 kg falusi füstölt csülök
- 2 kg vegyes bőrös sertéshús
- 1.5 kg oldalas
Töltelékhez: 1.5 kg darált hús
- 40 dkg félig előfőzött rizs
- 1 dl olaj
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma a kovászolt lében levővel együtt
- 3 db tojás
- 1 evőkanál őrölt pirospaprikapor
- 1 teáskanál csípős házi paprikakrém
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál majoránna
- 2 ág friss csombor (borsikafű)
- 1 teáskanál házi fűszersó (ízlés szerint)
Tetejére: 1 teáskanál kr.cukor
- 1 liter káposztalé
- 0.5 liter sonkalé
- 0.5 liter víz
- 20 dkg füstölt szalonna
Tálaláskor:
- tejföl
- rozmaringágak
- frissen vágott csombor
Elkészítés
A parasztcsülköt 2 nappal a készítés előtt beáztatjuk, mert a szükségesnél jóval sósabb, ellentétben a pác-sóban gyorsan érleltekkel. Félnapi áztatás után kicseréljük a vizet.
A felhasználás előtti napon ebben a vízben félig megfőzzük a csülköt, a magas fazék közepébe állítjuk két maroknyi kovászolt szálas káposzta ágyra.
Két hagymát apróra vágunk, 1 dl olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát. Összeállítjuk a tölteléket, betöltjük a levelekbe, ill. gombócokká formáljuk a lábasba helyezés közben.
A nagy lábasban a csülök köré rakjuk a nagyobb darabokra vágott bőrös hússal és oldalassal váltakozva: szálas káposzta – vegyes hús – leveles töltelék – szálas káposzta – vegyes hús –gombóc – szálas káposzta – vegyes hús – leveles töltelék – szálas káposzta – vegyes hús – gombóc – szálas káposzta – szalonnából kakastaréj.
Emeletenként megszórjuk kevés pirospaprikával, fűszerrel, szeletelt hagymával, majd váltakozva rámerjük merőkanállal a savanyú-, illetve füstölt levet, amiben a kevés cukrot is feloldjuk.
Mire elkészül, úgy besűrűsödik, hogy nem kell berántani. Az eltarthatóság miatt elég lesz csak a tálalásnál frissen megöntözni jófajta tejföllel.
Végül a tetejére tesszük a kakastaréjra bevagdosott szalonnaszeleteket, és a lábast berakjuk a sütőbe. Fedő nélkül 6 órán keresztül 130-140 fokon sütjük, időnként a lábas fülénél fogva megrázogatjuk.
Amint elkészült, félórát pihentetjük, majd szortírozzuk, tálaláshoz, fagyasztáshoz előkészítjük. Forrón, tejföllel, friss zöld fűszerekkel, puha kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta