Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 80 perc
Megnézték: |
Mautner Zsófi receptjét kicsit átgondolva készítettem el.
- 25 dkg lencse
- 2 db babérlevél
- 1 db sárgarépa
- 0.5 fej kisebb zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka
- 8 szem szegfűszeg
- só
- bors
A sonka mázához:
- 2 db narancs
- 1 evőkanál mézes ízesítésű mustár
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál barnacukor
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra.
2. Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.
3. A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. A füstölt szalonnát, vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük.
4. A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a sonkát.
5. Amikor megpuhult, kiemeljük belőle a sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal. Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint az 1 evőkanál barna cukorral. A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk, és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.
6. Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet, a répát és a zellert eltávolítjuk. A lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dekagramm barna cukorral simára pürésítjük. Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.
Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recepthez kapcsolódó receptek
Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával
Hozzászólások a(z) Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros szalonnával recepthez









