Sütőtökkrémleves muffinnal recept

Sütőtökkrémleves muffinnal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
3365

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sütőtökből szép színű, jól pürésíthető krémlevest készíthetünk, amelyet ebben a receptben rozmaringgal ízesítünk. A mellé kínált, ropogós mogyoróval és rozmaringgal sütött muffin remekül illik az ételhez.

4 személyre

  • 1.5 dl félzsíros tej
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db burgonya meghámozva és kockára vágva
  • 50 dkg sütőtök meghámozva és kockára vágva
  • 1 l könnyű zöldségalaplé lehetőleg házi
  • 1 evőkanál friss rozmaringlevél apróra vágva
  • 10 dkg natúr krémtúró
  • só és bors
  • 10 dkg natúr krémtúró
  • 1 csipetnyi pirospaprika
  • 4 db friss rozmaringhajtás

A rozmaringos-mogyorós muffinhoz

  • 2 dl félzsíros tej
  • 2 db felvert tojás
  • 10 dkg pörkölt mogyoró durvára vágva
  • 35 dkg sütőporos liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál rozmaringlevél apróra vágva

Elkészítés

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát, és mérsékelt hőfokon 5 percig fonnyasztjuk. Beletesszük a sütőtököt, és 4-5 percig pirítjuk, amíg megpuhul, de még nem sül barnára. Szűrőkanállal kiemelünk 10 dkg-ot a pirított hagymás-sütőtökös keverékből, és félretesszük a muffinhoz.

A burgonyát, a fokhagymát és a rozmaringot beletesszük a lábasba, és időnként megkeverve 2 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedve 30 percig csendesen főzzük.

Közben elkészítjük a muffint. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A félretett, megpirított sütőtököt és hagymát apróra vágjuk, és egy tálba tesszük. Azután hozzáadjuk a mogyorót, a lisztet, a sütőport, a vajat, a rozmaringot, a tojást és a tejet. Végül az egészet villával jó alaposan összekeverjük.

Egy muffinsütő tálkáiba sütőpapírt teszünk. Elosztjuk a tésztát, és addig sütjük a muffinokat, amíg megemelkednek, aranybarnára sülnek, és a tetejük repedezni kezd (kb. 12–15 perc). Kivesszük a tepsiből, és tiszta konyharuhába csomagolva melegen tartjuk őket.

A levest turmixgépben vagy konyhai robotgépben sima péppé keverjük. Ha kell, visszatesszük a pürét a lábasba, majd hozzáöntjük a tejet és a krémtúrót. Óvatosan felmelegítjük, ügyelve rá, nehogy felforrjon. Megkóstoljuk, majd amennyiben szükséges, utánaízesítjük.

Előmelegített kis tálkákba merjük a levest, majd a pirospaprikával, a krémtúróval és egy-egy rozmaringággal díszítjük. A muffinokat a leves mellé kínáljuk.

Tipp:

• Csípős-fűszeres sütőtöklevest készíthetünk, ha a burgonya helyett meghámozott és kockára vágott édesburgonyát használunk, a rozmaring helyett pedig 1 kiskanálnyi durvára tört köménymagot, 2 kiskanálnyi durvára tört koriandert, illetve egy 2,5 cm-es friss, meghámozott és finomra aprított gyömbért adunk a fokhagymához. Közvetlenül tálalás előtt még rálocsolunk a levesre egy kevés csiliszószt. Tálaláskor natúr krémtúróval, egy csipetnyi őrölt köménnyel, valamint friss, felaprított korianderzölddel díszítjük.

Miért egészséges?

• Amellett, hogy a sütőtök kiváló bétakarotin-forrás, egyéb antioxidánsokat, például luteint és zeaxantint is tartalmaz. Kimutatták, hogy ezek segítenek megelőzni az időskori sárgafolt-elfajulást, amelyben a 65 év feletti korosztály 20%-a szenved, s amely a nyugati világban a vakság leggyakoribb okozója. A mogyoró B1- és E-vitaminban, valamint niacinban gazdag. Hasznos mennyiségű kalciumot, vasat és cinket is tartalmaz, valamint megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 860 kcal (3586 kJ), fehérje 25 g, zsír 46 g (ebből telített 17 g), szénhidrát, 91g (ebből cukor 14 g), rost 7 g, B1-, E-vitamin, A-, B2-, B6-vitamin, niacin, kalcium, kálium, cink, C-vitamin, folsav, vas


Sütőtökkrémleves muffinnal recepthez kapcsolódó receptek

Sütőtökkrémleves muffinnal

Sütőtökkrémleves muffinnal

A sütőtökből szép színű, jól pürésíthető krémlevest készíthetünk, amelyet ebben a receptben rozmaringgal ízesítünk. A mellé kínált, ropogós mogyoróval és rozmaringgal sütött muffin remekül illik az ételhez.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés