A sütőtök nagyon egészséges, minden évben valami újat tud mutatni a gasztronómia területén. Kutatok én is mindig új receptek után, így találtam rá, erre a remek desszertre. Vanília, vagy csokoládé szósszal, öntettel, kiváló!
Pici langyos, cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük a lisztre, adunk hozzá még 1 evőkanál cukrot, tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt és szép, közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A tökpürét ízesítjük a fűszerkeverékkel és kevés porcukorral. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük, így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket elszeleteljük kb. 3 cm vastagra. A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai vagy sütőtálat vastagon kikenünk vajjal. A csigákat megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros dióval. Rétegesen belerakjuk sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal megszórjuk a maradék cukros dióval és hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd pár perc múlva 170 fokra állítjuk a sütőt és készre sütjük. Vaníliasodót vagy csokoládésodót adunk mellé.