Szilvás-túrós rétes recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 110 perc
Megnézték: |
Könnyebben boldogulunk a rétestészta gyúrásával és vékonyításával, ha réteslisztből készítjük, mert jól nyújtható és jellemzően nem csomósodik.
A recept hozzávalói ( személyre)
2 rúd réteshez:
- 25 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 3 evőkanál olaj
- 1 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 60 dkg szilva
- 10 dkg darált mogyoró
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db citrom
- 2 db tojás
- 50 dkg sovány túró
- 2 dl főzőtejszín
- 7 dkg barna cukor
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 2.5 dl tej
- 5 dkg méz
- 1 db tojás
- liszt a formázáshoz
Elkészítés
A liszthez adjuk a sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, és az egészet ruganyos tésztává gyúrjuk. Kiöblítünk egy lábast forró vízzel. A tésztából cipót formálunk, pergamenpapírba csomagoljuk, a lábasba tesszük, és fedő alatt pihentetjük.
A töltelékhez megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük, majd összekeverjük a mogyoróval és a zsemlemorzsával. A citromot megmossuk, megtöröljük, a héja felét lereszeljük.
Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a túróval, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,és a tojásos keverékbe forgatjuk.
A vaj felével kikenjük a tűzálló tálat. A tésztát kétfelé vágjuk. Kinyújtjuk és leheletvékonyra kihúzzuk. A tésztalapokat bekenjük a túrókrémmel, és rátesszük a szilvát. Közben a széleken, körös-körül egy keskeny sávot szabadon hagyunk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.
Felgöngyöljük a rétest, és a tűzálló tálba tesszük. A maradék vajat a tejjel felforrósítjuk, hozzákeverjük a mézet és a tojást, és a rétesek köré öntjük. 50 percig sütjük, miközben a tepsibe öntött folyadékkal néha meglocsoljuk.