Tavaszi rizottó recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Ezt a tápláló rizottót friss zöldségekkel pakoljuk meg.
- 1.2 liter zöldségalaplé
- 11 szál sáfrány
- 2 evőkanál olívaolaj
- 175 g sárgarépa kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 200 g póréhagyma hosszában elfelezve, majd félholdakra szeletelve
- 225 g arborio (rizottó) rizs
- 125 g spárga 2 cm-es darabokra vágva
- 125 g zöldbab 2 cm-es darabokra vágva
- 125 g zöldborsó; ha mélyhűtött kiolvasztva
- 4 evőkanál összevágott friss fűszernövény (metélőhagyma, kapor, sima levelű petrezselyem és tárkony)
- 50 g parmezán sajt lereszelve
- só
- fekete bors
Elkészítés
Melegítsük fel az alaplét, majd adjuk hozzá a sáfrányt, és hagyjuk ázni 10 percig. Közben hevítsünk olajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk takaréklángon a sárgarépát, a fokhagymát és a póréhagymát 10 percig, amíg megpuhulnak, de még nem barnulnak meg.
Forraljuk fel az alaplét. Közben tegyük a rizst a zöldségekhez, és keverjük kb. 1 percig, amíg a rizsszemek átfényesednek.
Hagyjuk az alaplét csendesen főni, és adjunk egy merőkanálnyit a rizshez. Keverjük állandóan, amíg a rizs a lét magába nem szívja. Adagoljuk az alaplét merőkanalanként, és kevergessük még 15 percig.
Tegyük a rizsbe a spárgát, a babot és a borsót, kevergessük a keveréket, és adogassuk az alaplét még 15-20 percig, amíg a rizs és a zöldségek megpuhulnak.
Vegyük le a tűzről a serpenyőt, és keverjük hozzá a fűszernövényeket és a parmezán sajtot, fedjük le, és pihentessük 5 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd tálaljuk.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 1529 kJ (364 kcal),
Szénhidrát 54 g,
Fehérje 13 g,
Zsír 12 g (ebből telített zsír 4 g)