Töltött paprika húsmentesen recept

Töltött paprika húsmentesen
4.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptműves

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2913

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Régóta szemeztem már a szójagranulátummal és a pörkölt sikere után el is határoztam, hogy készítek belőle/vele töltött paprikát. Ismét kellemes meglepetés ért, teljesen olyan ízűre sikerült, mint amikor réges-régen hússal készítettem, hagyományosan. Pusztán tesztelés jelleggel került a töltelékbe egy kis zabkorpa is (a teljes őszinteség kedvéért elárulom, hogy azért tettem bele, mert nem hittem, hogy a tojás összefogja a szójás tölteléket, ráadásul a rizs is egészen pergősre sikeredett...), de természetesen ez csak opcionális összetevő :-) Praktikák: - célszerű egyenesebb paprikákat választani, könnyebb betölteni - ha a töltelék túl száraz és nehezen formázható még egy tojást lehet hozzá adni - ha túl sűrű a paradicsompüré, akkor kevés vízzel hígítsuk, ha túl híg, akkor 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal sűrítsük - nagyon finom a töltelékben a görög széna és a borsikafű is, de ínyenceknek és szerencsésebbeknek ajánlott az eredeti görög, sómentes, szárított fűszerekből összeállított gyros, vagy musaka fűszerkeverék is. Mivel a piacon csak óriási méretű tölteni való (tv) paprika volt, ezért szépséges lecsó paprikából választottam kisebbeket, így a főzés során könnyebb volt a lábosban elhelyezni őket és hamarabb is megfőtt a töltelék.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 10 db paprika
  • 1 liter paradicsompüré
  • 3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
  • 3 szár halványító zeller
  • 1 fej vöröshagyma

A töltelékhez:

  • 10 dkg szójagranulátum
  • 10 dkg rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só (nem finomított, természetes)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 evőkanál zabkorpa -opcionális
  • 1 db tojás (szabadtartású)
  • tört bors

Elkészítés

A szójagranulátumot öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és hagyjuk 10-15 percig állni, amíg megszívja magát. Tegyük fel főni a rizst (kétszeres víz, csipet só) és főzzük félig puhára. Mossuk meg a paprikákat és távolítsuk el a magházat, tisztítsuk meg a kicsi fej vöröshagymát, a fokhagymát és a hagymákat szeljük nagyon apróra.

Ha elkészült a félkész rizs, nyomkodjuk ki a szóját, adjuk a rizshez a felaprított vörös- és fokhagymával, fűszerezzük bazsalikommal, petrezselyemmel, majorannával, pirospaprikával (ekkor adjuk hozzá a zabkorpát is), sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött tojást. Gyúrjuk össze alaposan a tölteléket és töltsük be a paprikákba (szorosan, de ne feszüljön szét a paprika, mert elreped).

Tegyük egy lábosba a megtöltött paprikákat, öntsük rá a paradicsompürét, adjuk hozzá a megpucolt vöröshagymát egészben és a zellerszárakat, majd közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni (kb. 20-25 perc), majd kis lángon főzzük, amíg megfő a töltelék is (kb. 30 perc), egy paprikát tányérra szedve, kettévágva ellenőrizhető, hogy teljesen átfőtt-e. Tálalás előtt vegyük ki a léből a vöröshagymát és a zellerszárakat.


Töltött paprika húsmentesen recepthez kapcsolódó receptek

Töltött paprika húsmentesen

Töltött paprika húsmentesen

Régóta szemeztem már a szójagranulátummal és a pörkölt sikere után el is határoztam, hogy készítek belőle/vele töltött paprikát. Ismét kellemes meglepetés ért, teljesen olyan ízűre sikerült, mint amikor réges-régen hússal készítettem,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés