Töltött paprika húsmentesen recept
Beküldő: Receptműves Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Régóta szemeztem már a szójagranulátummal és a pörkölt sikere után el is határoztam, hogy készítek belőle/vele töltött paprikát. Ismét kellemes meglepetés ért, teljesen olyan ízűre sikerült, mint amikor réges-régen hússal készítettem, hagyományosan. Pusztán tesztelés jelleggel került a töltelékbe egy kis zabkorpa is (a teljes őszinteség kedvéért elárulom, hogy azért tettem bele, mert nem hittem, hogy a tojás összefogja a szójás tölteléket, ráadásul a rizs is egészen pergősre sikeredett...), de természetesen ez csak opcionális összetevő :-) Praktikák: - célszerű egyenesebb paprikákat választani, könnyebb betölteni - ha a töltelék túl száraz és nehezen formázható még egy tojást lehet hozzá adni - ha túl sűrű a paradicsompüré, akkor kevés vízzel hígítsuk, ha túl híg, akkor 1-2 evőkanál sűrített paradicsommal sűrítsük - nagyon finom a töltelékben a görög széna és a borsikafű is, de ínyenceknek és szerencsésebbeknek ajánlott az eredeti görög, sómentes, szárított fűszerekből összeállított gyros, vagy musaka fűszerkeverék is. Mivel a piacon csak óriási méretű tölteni való (tv) paprika volt, ezért szépséges lecsó paprikából választottam kisebbeket, így a főzés során könnyebb volt a lábosban elhelyezni őket és hamarabb is megfőtt a töltelék.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 10 db paprika
- 1 liter paradicsompüré
- 3 teáskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia)
- 3 szár halványító zeller
- 1 fej vöröshagyma
A töltelékhez:
- 10 dkg szójagranulátum
- 10 dkg rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só (nem finomított, természetes)
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál petrezselyem
- 1 teáskanál majoranna
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 evőkanál zabkorpa -opcionális
- 1 db tojás (szabadtartású)
- tört bors
Elkészítés
A szójagranulátumot öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és hagyjuk 10-15 percig állni, amíg megszívja magát. Tegyük fel főni a rizst (kétszeres víz, csipet só) és főzzük félig puhára. Mossuk meg a paprikákat és távolítsuk el a magházat, tisztítsuk meg a kicsi fej vöröshagymát, a fokhagymát és a hagymákat szeljük nagyon apróra.
Ha elkészült a félkész rizs, nyomkodjuk ki a szóját, adjuk a rizshez a felaprított vörös- és fokhagymával, fűszerezzük bazsalikommal, petrezselyemmel, majorannával, pirospaprikával (ekkor adjuk hozzá a zabkorpát is), sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött tojást. Gyúrjuk össze alaposan a tölteléket és töltsük be a paprikákba (szorosan, de ne feszüljön szét a paprika, mert elreped).
Tegyük egy lábosba a megtöltött paprikákat, öntsük rá a paradicsompürét, adjuk hozzá a megpucolt vöröshagymát egészben és a zellerszárakat, majd közepes lángon főzzük, amíg elkezd forrni (kb. 20-25 perc), majd kis lángon főzzük, amíg megfő a töltelék is (kb. 30 perc), egy paprikát tányérra szedve, kettévágva ellenőrizhető, hogy teljesen átfőtt-e. Tálalás előtt vegyük ki a léből a vöröshagymát és a zellerszárakat.