Vadrizs dióval recept

Vadrizs dióval

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
2972

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Amikor ősszel hidegebbre fordul az idő, jólesik ez a laktató, vadrizsből, dióból és aszalt gyümölcsökből összeállított fogás. A vadrizs íze sokak szerint a dióéra emlékeztet, ezért pirított dióval párosítva különösen finom.

4 személyre

  • 2 kiskanál olívaolaj
  • 1 db apróra vágott vöröshagyma
  • 2 db finomra aprított fokhagymagerezd
  • 2 db apró kockákra vágott zellerszár
  • 1 db hosszában félbe vágott és keresztben vékonyan felkarikázott sárgarépa
  • 16 dkg vadrizs
  • 3.5 dl sárgarépalé
  • 3.5 dl víz
  • 0.25 kiskanál szárított kakukkfű
  • 4 evőkanál durvára darabolt dióbél
  • 4 evőkanál szárított vörös áfonya vagy mazsola
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy közepes méretű teflonlábasban, alacsony lángon felhevítjük az olajat. Beletesszük a vöröshagymát és a fokhagymát, majd gyakori kevergetés mellett megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a zellert, a sárgarépát, és gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a répa megpuhul.

Belekeverjük a vadrizst. Hozzáadjuk a sárgarépalét, a vizet,a borsot és a kakukkfüvet, majd felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, lefedjük az edényt, és körülbelül 1 óra hosszat csendesen főni hagyjuk az ételt, amíg a vadrizs megpuhul (45 perc után ellenőrizzük).

Közben egy kis serpenyőben, alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett 5 percig pirítjuk a dióbelet, amíg ropogósra sül és illatozni kezd. A vörös áfonyával vagy a mazsolával együtt közvetlenül tálalás előtt a vadrizshez keverjük.

Tipp:

• A vadrizs meglehetősen drága, ezért érdemes fele-fele arányban hosszú szemű barna rizzsel keverni, hogy kíméljük a készletünket. Mindkettőnek azonos a főzési ideje, ízük és állaguk is jól kiegészíti egymást. A dió és a vörös áfonya helyett használjunk mandulát és mazsolát.

Miért egészséges?

• Ha a rizst az alaplé vagy a víz helyett sárgarépalében főzzük meg, megnő a béta-karotin tartalma (ráadásul édesebb és színesebb is lesz). A vadrizs valójában nem rizs, hanem egy növénytanilag másik családba sorolt vízi növény termése. Több benne a fehérje, mint a rizsben, és káliumot, cinket, valamint B-vitaminokat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Energia 350 kcal, zsír 13 g (ebből telített 1,5 g), fehérje 6,5 g, szénhidrát 54 g, nátrium 72 mg (só 0,18 g), élelmi rost 2,5 g., Hasznos káliumforrás (630 mg)


Vadrizs dióval

Vadrizs dióval

Amikor ősszel hidegebbre fordul az idő, jólesik ez a laktató, vadrizsből, dióból és aszalt gyümölcsökből összeállított fogás. A vadrizs íze sokak szerint a dióéra…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés