Zöldséges marharagu fusillival recept

Zöldséges marharagu fusillival

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

105 perc

Megnézték:
2341

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A zöldséges marharagu még ízletesebb, ha vékony orsótésztát főzünk bele. A fusillit a főzés vége felé tesszük az ételbe, hogy ne főjön szét, és megőrizze harapható állagát, mégis jól átjárja a gazdag raguban fövő hús, a zöldségek, valamint az oregánó íze.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 nagy sárgarépa felkarikázva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 4 db zellerszár felkarikázva
  • 1 evőkanál friss oregánó apróra vágva (vagy fele annyi szárított, morzsolt)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg sovány párolni való marhahús,
  • 1 cm-es kockákra vágva
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 l marhahús- vagy zöldségalaplé
  • 1 kis karórépa
  • 25 dkg fusilli

Elkészítés

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. Beletesszük a marhahúst, gyakori kevergetés közben megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük az edényből.

A vöröshagymát a lábasba tesszük, és kb. 5 perc alatt megfonnyasztjuk, közben többször megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, a sűrített paradicsomot, a fokhagymát és6 dl alaplét. Az egészet jól összekeverjük, és felforraljuk.

Visszatesszük a húst a lábasba. Beledobjuk a sárgarépát, a zellert és a karórépát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és csendesen főzzük 1 órán át, illetve addig, amíg a hús megpuhul.

Hozzáadjuk az orsótésztát és az oregánót a maradék alaplével együtt. Forrpontig hevítjük, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedjük a lábast. Addig főzzük a ragut, amíg a tészta megfő (kb. 20-25 perc), majd azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Mediterrán raguhoz a sárga- és a karórépát 1 kicsumázott és feldarabolt piros, valamint 1 sárga vagy zöld húsú paprikával helyettesítjük. A paprikát a hagymával együtt megfonnyasztjuk, majd a tésztával együtt még 17 dkg zárt kalapú csiperkét is teszünk a raguba. • A marhahús helyett készítsük el a ragut őzhúsból, a felkarikázott sárgarépa és karórépa helyett pedig tegyünk bele bébisárgarépát és paszternákot.

Miért egészséges?

• A marhahús kiváló vas- és cinkforrás. A vörös húsokból származó vasat a szervezet sokkal könnyebben hasznosítja, mint a növényekből származót. • A karórépa a keresztesvirágúak családjába tartozik, amelynek minden tagja fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. • A tészta és a keményítőtartalmú gyökérzöldségek hozzáadásával növeljük a ragu rost- és szénhidráttartalmát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 400 kcal (1668 kJ), fehérje 27,5 g, zsír 8,5 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 57 g, (ebből cukor 14 g), rost 6 g, A-, B12-, C-vitamin, niacin, B1-, B6-vitamin, réz, vas, kálium, cink, B2-, E-vit., folsav, kalcium, szelén


Zöldséges marharagu fusillival recepthez kapcsolódó receptek

Zöldséges marharagu fusillival

Zöldséges marharagu fusillival

A zöldséges marharagu még ízletesebb, ha vékony orsótésztát főzünk bele. A fusillit a főzés vége felé tesszük az ételbe, hogy ne főjön szét, és megőrizze harapható állagát, mégis jól átjárja a gazdag raguban fövő hús, a zöldségek,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés